Xenops minutus (bird)

Mass: 10.6 g

Diet: frugivore-insectivore based on Wunderle Jr et al. 2006; insectivore based on Blake and Loiselle 1991, Canaday 1997, dos Anjos and Boçon 1999, Anciães and Marini 2000, Robinson et al. 2000, Verea and Solórzano 2001, Henriques et al. 2003, Stouffer and Bierregaard Jr 2007, Beja et al. 2010, and Anderson and Naka 2011

Abundance: 0.17 to 3.45% (median 0.63%)

Latitudinal range: -23.7° to 17.6°

Habitats: tropical/subtropical dry broadleaf forest (4), tropical/subtropical moist broadleaf forest (27)

Found in 31 samples

Belize: Blue Creek Village (Indian Village), Blue Creek Village (Pig Alley), Hill Bank

Bolivia: Noel Kempff Mercado National Park

Brazil: Tapajós National Forest (gap), Tapajós National Forest (forest), Biological Dynamics of Forest Fragments Project Site KM41, São Paulo Metropolitan Area, Jarí Celulose S.A. (terra firme, control), Jaú National Park (near stream), Jaú National Park (plateau), Reserva Florestal do Morro Grande, Pontal do Paranapanema, Jutaituba, Serra do Condurú State Park, AC1, AC2, Lago Amaña (terra firme, wet season), Lago Amaña (terra firme, dry season)

Colombia: Mirití Paraná River

Costa Rica: La Selva Biological Station (gap), La Selva Biological Station (intact forest)

Ecuador: Tiputini Biodiversity Station (Harpia, 2001)

Nicaragua: Siuna (birds, primary forest), Siuna (birds, secondary forest), Siuna (birds, allspice), Siuna (birds, pasture)

Panama: Pipeline Road, Limbo Hunt Club (gap), Limbo Hunt Club (forest)

Venezuela: Imataca Forest Reserve Unit 5

Size measurements:
10.6 mm(N = 1)based on

See also Xenops, Xenops milleri, Xenops rutilans, Xenops sp.