Phaethornis longuemareus (bird)

Mass: 3.0 g

Diet: nectarivore based on Robinson et al. 2000, Henriques et al. 2003, and Wunderle Jr et al. 2006; nectarivore-insectivore based on Blake and Loiselle 1991 and Verea and Solórzano 2001

Abundance: 0.16 to 4.00% (median 0.78%)

Latitudinal range: -3.4° to 17.6°

Habitats: tropical/subtropical dry broadleaf forest (1), tropical/subtropical moist broadleaf forest (11), tropical/subtropical savanna (1)

Found in 13 samples

Belize: Blue Creek Village (Field Station), Blue Creek Village (Indian Village), Blue Creek Village (Pig Alley), Hill Bank

Brazil: Tapajós National Forest (gap), Tapajós National Forest (forest)

Costa Rica: La Selva Biological Station (gap), La Selva Biological Station (intact forest)

Nicaragua: Siuna (birds, primary forest), Siuna (birds, secondary forest), Siuna (birds, pasture)

Panama: Chiva Chiva Road (late shrub), Pipeline Road

Size measurements:
3 mm(N = 1)based on

See also Phaethornis, Phaethornis atrimentalis, Phaethornis bourcieri, Phaethornis eurynome, Phaethornis hispidus, Phaethornis idaliae, Phaethornis longirostris, Phaethornis malaris, Phaethornis nattereri, Phaethornis philippii, Phaethornis pretrei, Phaethornis ruber, Phaethornis striigularis, Phaethornis superciliosus, Phaethornis syrmatophorus