Myrmotherula axillaris (bird)

Mass: 2.8 g

Diet: frugivore-insectivore based on Wunderle Jr et al. 2006; insectivore based on Blake and Loiselle 1991, Canaday 1997, Robinson et al. 2000, Henriques et al. 2003, and Stouffer and Bierregaard Jr 2007

Abundance: 0.08 to 2.20% (median 0.84%)

Latitudinal range: -14.5° to 10.4°

Habitats: tropical/subtropical moist broadleaf forest (14) only

Found in 14 samples

Bolivia: Noel Kempff Mercado National Park

Brazil: Tapajós National Forest (gap), Biological Dynamics of Forest Fragments Project Site KM41, Jaú National Park (plateau), Serra do Condurú State Park

Colombia: Mirití Paraná River

Costa Rica: La Selva Biological Station (gap), La Selva Biological Station (intact forest)

Ecuador: Tiputini Biodiversity Station (Harpia, 2001)

Panama: Pipeline Road, Limbo Hunt Club (gap), Limbo Hunt Club (forest)

Peru: West of Pucallpa

Venezuela: Imataca Forest Reserve Unit 5

Size measurements:
8.4 mmN = 1
7.8 mmN = 1

See also Myrmotherula, Myrmotherula fulviventris, Myrmotherula guttata, Myrmotherula gutturalis, Myrmotherula haematonota, Myrmotherula hauxwelli, Myrmotherula leucophthalma, Myrmotherula longipennis, Myrmotherula menetriesii, Myrmotherula minor, Myrmotherula obscura, Myrmotherula ornata, Myrmotherula schisticolor, Myrmotherula surinamensis, Myrmotherula unicolor, Myrmotherula urosticta