Colaptes auratus (bird)

Mass: 11.3 g

Diet: insectivore based on Hunter et al. 1989, Allen and O'Connor 2000, Allen and O'Connor 2000, and Bailey et al. 2004; insectivore-frugivore based on Blake and Hoppes 1986

Abundance: 0.03 to 2.28% (median 0.18%)

Latitudinal range: 20.1° to 64.9°

Habitats: (11), Mediterranean woodland (2), boreal forest/taiga (2), desert/xeric shrubland (1), temperate broadleaf/mixed forest (12), temperate savanna (1), temperate wetland (1)

Found in 30 samples

Canada: Tantramar Marshes, Charlotte County, Keffer (Midden 57, screened), Pender Canal Site (trench), Irving-Johnston

Mexico: La Paz, Rancho Santa Elena

United States: Baldwin County, Hanson, Camarillo Oak Grove County Park, Horseshoe Bend Research Area, Sandrock Cliff (spring), Sandrock Cliff (fall), William Trelease Woods (gap, spring), Wateree, Lucky Peak (willow riparian), Hopland Research and Extension Center, Creamer’s Field Migratory Waterfowl Refuge (spring), Creamer’s Field Migratory Waterfowl Refuge (fall), Dawes County (in-channel), Wedge Plantation, The Wilds, Zesch Cave, North Creek Shelter (Paleoarchaic), Hulme Site, Lower Walnut Settlement, Taddlock, Croley-Evans, Cole Gravel Pit, Meyer Cave

Size measurements:
142 mmN = 1
128 mmN = 1

See also Colaptes, Colaptes atricollis, Colaptes cafer, Colaptes campestris, Colaptes melanochloros, Colaptes pitius, Colaptes rupicola